uitvaart

Ik ga voor in afscheidsdiensten.
En nee, ik ben geen dominee.
En ook geen pastoor.

Hoe werkt het?

Het is goed om tijdens een afscheidsdienst ook echt afscheid te nemen. Dit klinkt logischer dan het is. Want vaak gaat het bij een uitvaart vooral over hoeveel we van iemand hebben gehouden, of over hoe iemand gemist zal worden.

Maar ‘afscheid nemen’ is meer dan dat.

Ik help families om die intieme verhalen van herinneringen en gemis in te bedden in een mooie, liefdevolle afscheidsdienst, met een begin en een eind. Met een levensschets indien gewenst, waarbij ik voorbij de grenzen van iemands leven kijk, zoekend naar wat de erfenis is van dit ene bestaan. Tastend naar troost.

Ik ben geen geestelijke en kan dus niet voorgaan in kerkelijke uitvaarten. Ik ben ook geen uitvaartondernemer: het gaat met mij alleen over dat ene uur van afscheid nemen en niet over al die andere dingen die geregeld moet worden.

Families en uitvaartondernemers kunnen mij altijd bellen. Meestal word ik gebeld ná een overlijden (soms ervoor), door de uitvaartondernemer of de familie zelf. Ik werk veel en goed samen met de uitvaartondernemers van Deventer, Apeldoorn, Zutphen en omgeving.

Referenties

Referenties

 

Maria… ik heb genoten! – weduwe

Door jouw verhaal zag ik papa in één klap weer zoals hij vroeger was. Ik besefte hoeveel hij veranderd was de laatste jaren. Ik kreeg het wel erg moeilijk met dat stukje over het Korps Mariniers; ik begreep ineens hoe zijn karakter door die tijd bij het Korps gevormd is.’ – Huub (schoonzoon)

Ik doe dit werk nu al jaren. Ik heb echt honderden uitvaarten geleid. Maar mens. Ik kan niet aan je tippen. – uitvaartspreker humanitas

Kan ik u even spreken? Mevrouw. Ik ben nu dertig jaar uitvaartondernemer. Je ziet zoveel gebeuren voor die microfoon. Maar wat u daar vandaag heeft staan doen, dat heb ik nog nooit meegemaakt.
Ik weet niet eens goed wat ik moet zeggen. Mijn complimenten. – uitvaartverzorger deventer

Op het moeilijkste moment in mijn leven – het afscheid van mijn vader – was Maria daar om samen met ons dat afscheid precies zo te maken – qua inhoud & gevoel – zoals mijn vader had verdiend. Vrienden en familie hebben het er nog over, dus kun je nagaan hoe mooi het was. Grote dank & diepe buiging voor Maria die mijn moeder, mijn zusje en mij in korte tijd leerde kennen en ook zo treffend mijn vader heeft verwoord. – Karen de Loos

Maria, voorganger bij uitvaarten. Zij biedt troost. Een groot woord. Ik heb gezien hoe mensen op zielsniveau worden geraakt. Hoe het muisstil wordt in de zaal. Want hier wordt iets groters aangeraakt. Iets wat voorbij de dood gaat. Uitzicht geeft op een leven dat doorgaat. Zonder het verdriet te bagatelliseren. Het raakt – telkens weer – omdat mensen diep van binnen een oerbesef hebben waarin ze dit herkennen. Dat is ontroerend mooi. En dat kan alleen Maria. – Rob Oostenrijk, uitvaartverzorger-
Samenwerken?
arrow-right arrow-down arrow-left facebook twitter linkedin cross