Hoe werkt het?

De rijkdom die de Regel van Benedictus biedt deel ik graag uit. Psycholoog Marcus Belle en ik hebben samen daartoe Heb Het Hart opgericht, aanbieder van retraites op basis van de Regel van Benedictus en moderne psychologie. We begonnen met Retraite Neem de Afslag. Inmiddels is het aanbod uitgewaaierd over verschillende programma’s, die op verschillende momenten in mensenlevens een snaar raken. Hier een overzicht van ons aanbod.

Welke retraite moet ik volgen?

De retraites begeleid ik meestal alleen, maar Retraite Neem de Afslag en Leergang van Kracht tot Kracht samen met Marcus Belle. Hij is psycholoog NVPA en geeft sinds 1984 psychosociale therapie en supervisie. Hij is trainer voor bedrijfsleven, overheid en gezondheidszorg. Hij en ik zijn overtuigd van de kracht van liefdevolle confrontatie en voelen ons verbonden in eenzelfde spiritueel besef.

Waar worden de retraites gehouden?

Belangstelling voor een van deze programma’s? Je kunt je ook per mail melden, dan houden we je op de hoogte. Je kunt ons uiteraard ook persoonlijk eerst even bellen of mailen als je behoefte hebt aan wat meer informatie.

Alle info over de retraites vind je bij elkaar op de site van Heb Het Hart
Volg je ons al?
Vinden we leuk 🙂

Facebook
LinkedIn
Insta
Twitter

Benieuwd naar meer?
Bekijk hier de video!

Referenties

Referenties

 

Over Maria

Als een van de twee begeleiders van de retraite ‘Neem de afslag’ vervulde Maria op betrokken wijze een lichtgevende rol. In de dagelijkse dynamiek van groeps- en individuele processen bracht ze met doeltreffende, vaak humorvolle opmerkingen inzicht en beweging bij de deelnemers teweeg. Tijdens de meditatiebijeenkomsten in ochtend en avond wist ze met zorgvuldig gekozen teksten licht in de diepte van mijn ziel te brengen. Maria kan intens luisteren. Haar spreken en handelen zijn zorgvuldig, doortastend en dienstbaar. Haar gezicht ademt blijmoedigheid. – Deelnemer

Maria is integer, liefdevol en deskundig. Een retraite onder haar begeleiding
is beslist weldadig en heilzaam. Een aanrader! – Janita Tabak (dagvoorzitter, adviseur)

Maria is een sensitieve, eerlijke, ernstige én goedlachse begeleider. Werkend en levend vanuit een diep gevoelde spiritualiteit en respect voor de ander. Ze heeft geen moeite om zich zowel krachtig als kwetsbaar op te stellen. Dat maakt het veilig om ‘de diepte in te gaan’ en echt op innerlijk onderzoek te gaan. – psycholoog/trainer

Maria heeft indruk op me gemaakt. Om haar aandacht, om haar echtheid. Haar echtheid wekt in mij het verlangen om ook maskertjes te laten vallen. Waarom zou je een maskertje dragen? Waarom doe ik het? Uit angst. Maria’s echtheid heb ik ervaren als een uitnodigen het zonder te proberen, stapje voor stapje. – Jannie Nijwening

Woorden van Maria klinken als gewone mensentaal, direct begrijpelijk, met een diepe onderlaag :
zij troosten je hart. – Jan Kouwelaar

Woorden die bij mij opkomen als ik aan haar begeleiding denk zijn: rust, wijsheid, diepgang, authenticiteit, respect- en liefdevolle bejegening, serieus zijn en dit alles zeker niet saai door haar bijzondere gevoel voor humor.

Over Neem de Afslag

De mooiste dagen van het afgelopen jaar waren de dagen in Sion, de retraite met jullie.
Even werd ik daar opgetild en bespeurde ik in fijn gezelschap en in goede aarde iets van wat men geluksmomenten noemt. Zoiets kun je niet vasthouden, maar mijn zoektocht gaat voort,
de afslag genomen in juni is de enig juiste.

Dank jullie wel voor het creëren van de plek, ruimte, veiligheid, woorden, beelden en
beweging om uit te komen waar ik nu ben.

Nu, na een week is de rust er nog steeds.
Heerlijk om te ervaren hoe belangrijk het is om terug te keren naar jezelf.

Ik voelde tijdens de retraite hoe fijn het is om een vast schema te hebben en om daaraan te ‘gehoorzamen’. Ik heb nu een regelmaat in mijn leven ingebouwd waar ik me aan ga houden.
Ook maak ik meer tijd voor stilte in de natuur en meditatie.

Ik heb besloten om het roer om te gooien. Ik wist al dat het moest gebeuren, maar Neem de Afslag maakte dat ik het durfde.

Ik kan en wil het positieve gevoel van het kloosterweekend vasthouden. Nog steeds kijk ik er met een zeer goed gevoel op terug. Mooie en waardevolle gesprekken en oefeningen. Heel helend.
Ik voel me sterker en kan nu beter mijn grenzen aangeven.

Wat ik heb geleerd: dat benedictijnse spiritualiteit op een veel dieper niveau tot stabilitas, obedientia en conversio morum aanstuurt dan ik eerst besefte.

… het was een heel mooie en verrijkende, soms confronterende maar alleszins diepgravende ervaring.

Ik heb besloten dat ik binnen nu en drie jaar de zaak ga verkopen.

Bij de laatste loopmeditatie buiten, voelde ik me een compleet mens.-
Samenwerken?
arrow-right arrow-down arrow-left facebook twitter linkedin cross