Retraites op basis van de Regel van Benedictus
Retraite Neem de Afslag
Retraite Over de Jabbok
Zangretraite Gaudete

 

Direct naar de site van Heb Het Hart

Bekijk de video

Hoe werkt het?

Ik leef en werk vanuit de cisterciënzer spiritualiteit, volgens de Regel van Benedictus. De rijkdom die de Regel biedt deel ik graag uit. Met psycholoog Marcus Belle en anderen verzorg ik daarom retraites op basis van deze Regel, in diverse kloosters en abdijen.

Over retraite Neem de Afslag

Je loopt al een tijdje met die ene vraag. Je twijfelt. Je voelt dat je een keus moet maken, een beslissing moet nemen. Maar het komt er niet van. Je schuift het voor je uit. Omdat het te groot is misschien, of omdat je je zorgen maakt over wat er gaat gebeuren. Of omdat je het domweg niet overziet. Tijdens de retraite Neem de Afslag neem je vier dagen voor jezelf: tijd en rust om stil te staan bij dat wat voor jou zo van belang is. En daarna zet je die stap.

We werken met drie wijsheden uit de regel van Benedictus: obedientia, stabilitas en conversio morum. Dat wil zeggen: gehoorzaamheid, standvastigheid, innerlijke omkering. Eeuwenoude beginselen, waar een sterkte van uit gaat die zich niet zomaar gewonnen geeft. Het vraagt diepe aandacht om ze door te laten dringen in je wezen. Maar als je in staat en bereid bent om ze toe te laten, dwars door je persoonlijke aarzelingen en twijfels heen, scheppen ze ruimte. Nieuwe ruimte. En helderheid over je verlangens en belemmeringen.

De dagorde is strikt. Het programma bestaat uit groepswerk, lichaamswerk en meditatie. In de meditaties volgen we op hoofdlijnen het ritme van de cisterciënzer monniken van Schiermonnikoog. Er is ook stille tijd in het rooster opgenomen: momenten waarop je op je kamer de rust hebt om te laten bezinken wat er gebeurt.

Informatie over retraite Neem de Afslag

Aanmelden voor retraite Neem de Afslag

Over zangretraite Gaudete

Het gregoriaans gezang van monniken kan soms adembenemend mooi zijn. Het is een schoonheid die met meer dan alleen zangkunst en akoestiek te maken heeft: het betoverende ervan wordt in belangrijke mate veroorzaakt doordat de zangers op elkaar afgestemd zijn, onderling verbonden in hun zoektocht naar de vreugde. Zij staan daar met een biddend hart. Tijdens zangretraite Gaudete gaan we deze biddende houding opzoeken en dan van daaruit zingen.

We gaan aan het werk met twee Adventsgezangen:

  • Rorate coeli
  • Gaudete in domino semper

Zangretraite Gaudete biedt een combinatie van stilte, meditatie, onderricht op gebied van zang en benedictijnse theorie. Je maakt kennis met de kracht van stilte en gaat op weg naar een andere innerlijke houding. Je leert de grondbeginselen van het gregoriaans. De muzikale leiding is in handen van componist-dirigent Wilko Brouwers.

Als je zangervaring hebt (in welke stijl dan ook) en overweg kunt met muzieknotatie, dan kun je meedoen. Je hoeft geen ervaring te hebben met het gregoriaans.

Informatie Zangretraite Gaudete

Aanmelden Zangretraite Gaudete

 

 

Naast de retraites van Heb Het Hart bied ik meerdere individuele retraites aan in Klooster Huissen. Ook ben ik samen met Marcus bezig met de ontwikkeling van een nieuw programma. En dat wordt me toch mooi. Maar daarover later.

De collega’s

Marcus Belle is psycholoog NVPA en geeft sinds 1984 psychosociale therapie en supervisie. Hij is trainer voor bedrijfsleven, overheid en gezondheidszorg. Hij en ik zijn overtuigd van de kracht van liefdevolle confrontatie en voelen ons verbonden in eenzelfde spiritueel besef.

Wilko Brouwers gaf jarenlang les tijdens het Sacred Music Colloquium, georganiseerd door de Church Music Association of America, is oprichter van de Gregoriaanse Kring en bestuurslid van de Stichting Amici Cantus Gregoriani. Jarenlang was hij zangdocent van de cisterciënzer broeders van abdij De Achelse Kluis.

Locaties van onze programma’s tot nu toe:

Belangstelling voor een van deze retraites? Je kunt je ook per mail melden, dan houden we je op de hoogte. Je kunt ons uiteraard ook persoonlijk eerst even bellen of mailen als je behoefte hebt aan wat meer informatie.

Hier kun je verder lezen over ons programma

Verdere info, tarieven en aanmelding:

Belangstelling voor geestelijke begeleiding door Maria? Kijk hier voor een volledig overzicht.

 

 

Volg je Heb Het Hart al?
Vinden we leuk.

Facebook
LinkedIn
Insta

Benieuwd naar meer?
Bekijk hier de video!

Referenties

Referenties

 

Over Maria

 

Als een van de twee begeleiders van de retraite ‘Neem de afslag’ vervulde Maria op betrokken wijze een lichtgevende rol. In de dagelijkse dynamiek van groeps- en individuele processen bracht ze met doeltreffende, vaak humorvolle opmerkingen inzicht en beweging bij de deelnemers teweeg. Tijdens de meditatiebijeenkomsten in ochtend en avond wist ze met zorgvuldig gekozen teksten licht in de diepte van mijn ziel te brengen. Maria kan intens luisteren. Haar spreken en handelen zijn zorgvuldig, doortastend en dienstbaar. Haar gezicht ademt blijmoedigheid. – Deelnemer

Maria is integer, liefdevol en deskundig. Een retraite onder haar begeleiding
is beslist weldadig en heilzaam. Een aanrader! – Janita Tabak (dagvoorzitter, adviseur)

Maria is een sensitieve, eerlijke, ernstige én goedlachse begeleider. Werkend en levend vanuit een diep gevoelde spiritualiteit en respect voor de ander. Ze heeft geen moeite om zich zowel krachtig als kwetsbaar op te stellen. Dat maakt het veilig om ‘de diepte in te gaan’ en echt op innerlijk onderzoek te gaan. – psycholoog/trainer

Maria heeft indruk op me gemaakt. Om haar aandacht, om haar echtheid. Haar echtheid wekt in mij het verlangen om ook maskertjes te laten vallen. Waarom zou je een maskertje dragen? Waarom doe ik het? Uit angst. Maria’s echtheid heb ik ervaren als een uitnodigen het zonder te proberen, stapje voor stapje. – Jannie Nijwening

Woorden van Maria klinken als gewone mensentaal, direct begrijpelijk, met een diepe onderlaag :
zij troosten je hart. – Jan Kouwelaar

Woorden die bij mij opkomen als ik aan haar begeleiding denk zijn: rust, wijsheid, diepgang, authenticiteit, respect- en liefdevolle bejegening, serieus zijn en dit alles zeker niet saai door haar bijzondere gevoel voor humor.

 

 

Over de retraite

De mooiste dagen van het afgelopen jaar waren de dagen in Sion, de retraite met jullie.
Even werd ik daar opgetild en bespeurde ik in fijn gezelschap en in goede aarde iets van wat men geluksmomenten noemt. Zoiets kun je niet vasthouden, maar mijn zoektocht gaat voort,
de afslag genomen in juni is de enig juiste.

Bedankt voor het waardevolle weekend. Regelmatig denk ik eraan terug. Bijvoorbeeld als ik ’s morgens naar mijn werk ga en geen sigaret meer rook. Met andere woorden, ik ben gestopt met roken.

Ik heb mijn directeur verteld dat ik minder wil gaan werken.

Dank jullie wel voor het creëren van de plek, ruimte, veiligheid, woorden, beelden en
beweging om uit te komen waar ik nu ben.

Nu, na een week is de rust er nog steeds.
Heerlijk om te ervaren hoe belangrijk het is om terug te keren naar jezelf.

Ik voelde tijdens de retraite hoe fijn het is om een vast schema te hebben en om daaraan te ‘gehoorzamen’. Ik heb nu een regelmaat in mijn leven ingebouwd waar ik me aan ga houden.
Ook maak ik meer tijd voor stilte in de natuur en meditatie.

Ik heb besloten dat ik me op een andere, meer open manier wil verbinden met mensen.

Ik kan en wil het positieve gevoel van het kloosterweekend vasthouden. Nog steeds kijk ik er met een zeer goed gevoel op terug. Mooie en waardevolle gesprekken en oefeningen. Heel helend.
Ik voel me sterker en kan nu beter mijn grenzen aangeven.

Wat ik heb geleerd: dat benedictijnse spiritualiteit op een veel dieper niveau tot stabilitas, obedientia en conversio morum aanstuurt dan ik eerst besefte.

… het was een heel mooie en verrijkende, soms confronterende maar alleszins diepgravende ervaring.

Ik heb besloten dat ik binnen nu en drie jaar de zaak ga verkopen.

Bij de laatste loopmeditatie buiten, voelde ik me een compleet mens.-
Samenwerken?
arrow-right arrow-down arrow-left facebook twitter linkedin cross