Om te horen wat er in je leeft, moet je het stil maken.
En leeg.
Daar help ik je bij.

Hoe werkt het?

Begeleiding op je levensweg helpt je luisteren naar je diepste stem, naar de wijsheid die in je hart verborgen ligt.

Het is heel makkelijk om daaraan voorbij te leven, er niet op te letten en om gewoon maar te doen wat ‘normaal’ gevonden wordt. Te leven zoals je denkt dat je moet leven. Omdat het je zo geleerd is misschien. Maar die wijze stem in jou, die heel zachtjes spreekt, die ís er wel, of je er nu naar luistert of niet. En hoe langer je er niet naar luistert, hoe ongelukkiger en harder je wordt. Je kunt verbitterd raken, verstrikt in je patronen en er uiteindelijk zelfs letterlijk ziek van worden, onbegrepen klachten krijgen en bij je huisarts belanden – die dan niets kan vinden. Luisteren naar je lichaam is een hele kunst; lévenskunst.

Je weet dat die stem in jou er is, want anders was je waarschijnlijk niet eens op deze site beland. Iets in jou – een verlangen, wellicht – zoekt een uitweg. Dat vraagt wakker worden, het lef hebben om te ontwaken en daar de consequenties van te aanvaarden. Leven in overeenstemming met de weg van je hart vraagt moed en overgave.

Verlang jij naar die diepgang, naar waarachtig leven? Naar leven in overeenstemming met het verlangen van je ziel? Dan kun je kiezen voor mijn begeleiding.

Iets in jou – een verlangen wellicht – zoekt een uitweg

Als je een geestelijk begeleider zoekt, zoek dan goed, want iemand die jou begeleidt wordt een tijd lang je leraar. Zeker bij geestelijke begeleiding kan het zijn dat je jarenlang samen op zult trekken. In het klooster krijgt je zonder pardon een novicemeester toegewezen en daar heb je het dan mee te doen, of je zo iemand nou aardig vindt of niet. Als je niet in een klooster woont, kun je kiezen. Kies dan met aandacht. Zoek iemand uit die bij je past en waar je iets van denkt te kunnen leren.

Mijn geestelijke begeleiding geeft je de ruimte om de stappen te zetten die nodig zijn om dichterbij de zachtheid in jou te komen. En in die zachtheid ligt je ware kracht.

Tijdens geestelijke begeleiding ontdek je zelf wat jou te doen staat op de weg die voor je ligt. Het maakt niet uit uit welke traditie je komt – elke mens verlangt naar geluk en vrede in het leven. Mijn manier van begeleiden is geschikt voor iedereen die dit verstaat.

Wat kost geestelijke begeleiding?
Wat kost coaching?

Omdat ik de geheimzinnigheid rond tarieven nooit zo goed begrijp en het zelf ronduit onhandig vind als er op een site geen prijzen te zien zijn, hier mijn lijstje. Komt ie.

Tarieven 2024
– Standaardtarief: € 100,- per uur
– Leden van kloosterordes of lekengroepen: € 75,- per gesprek
– Eerste gesprek met vervolgtraject: gratis
– Eerste gesprek zonder vervolgtraject: € 50,-
– Eenmalig adviesgesprek: € 150,-
– Begeleidingsgesprek tijdens retraite: inbegrepen bij de prijs van de retraite

Voorafgaand aan het eerste contact, stellen we in overleg vast in welke tariefgroep je thuishoort. Als we bij het intake-gesprek elkaar voor het eerst zien en vanaf nul moeten kennis maken, is het gesprek gratis als je daarna kiest voor mijn begeleiding. Als we elkaar al tijdens een van de retraites ontmoet hebben, ga ik ervan uit dat je weet waar je aan begint met mij. We starten dan meteen volgens het tarief dat bij je past. Een sessie duurt ongeveer anderhalf uur.

De tarieven worden jaarlijks aangepast, maar jouw begintarief geldt gedurende hete gehele traject. Je krijgt dus niet halverwege, als het onverhoopt 1 januari mocht worden, te maken met een nieuwe prijs. Wat annuleren betreft: dat kan kosteloos tot veertien dagen voorafgaand aan de afspraak. Zeg je tot uiterlijk één week van tevoren af, dan betaal je 50% van het tarief. Zeg je om welke reden dan ook korter dan een week van tevoren af, dan betaal je het volledige tarief. Bij ongelukken en sterfgevallen in de naaste familiekring kun je natuurlijk altijd afbellen tot op het laatste moment, ik breng dan niets in rekening. Mijn begeleiding kan niet uit overheidsfondsen of verzekeringsgelden vergoed worden, omdat ik niet ben aangesloten bij een beroepsvereniging.

Naast geestelijk begeleider en coach ben ik gecertificeerd Vertrouwenspersoon Ongewenste Omgangsvormen & Integriteit, opgeleid bij Van Oss & Partners te ‘s-Hertogenbosch. Als Vertrouwenspersoon ben ik verbonden geweest aan de katholieke kerken van Salland, het Meester Geertshuis in Deventer, het Geert Groote Huis in Deventer en Klooster Nieuw Sion in Diepenveen. In verschillende kloosters en abdijen in Nederland begeleid ik meerdere programma’s, gericht op persoonlijke ontwikkeling.

 

 – Wat is het verschil tussen geestelijke begeleiding en coaching?

Een veelgestelde vraag: wat is het verschil tussen geestelijke begeleiding en coaching. Elke begeleider of coach zal hier een eigen antwoord op hebben; dit is het mijne.

  • Geestelijke begeleiding

Van oudsher gaat het bij geestelijke begeleiding om de vraag: wat is mijn weg met God en wat is Gods weg met mij? Geestelijke begeleiding is een proces van zoeken, tasten, onderscheiden. Het gaat over jouw levensvragen, over de dingen waar je tegen aan loopt, je zoektocht naar zingeving en geluk. Je legt je hart open voor je begeleider, in een gesprek waarin jouw levensvragen, twijfels, je zoeken en verlangen en natuurlijk je missers, fouten en vergissingen mogen klinken. Geestelijke begeleiding is een proces dat een leven lang doorgaat voor wie met aandacht wil leven. Het is nooit klaar. Niet dat je een leven lang aan één en dezelfde leraar vast moet blijven zitten; de relatie met je geestelijk begeleider gaat vijf tot zeven jaar mee. Daarna reis je verder. Je bent dan uitgeleerd bij deze mens en je mag erop vertrouwen dat je daarna weer iemand zult ontmoeten die past bij de volgende fase.

Ik luister naar je en reik ik je oude wijsheid aan. Soms in de vorm van teksten uit de kloostertraditie, soms put ik uit eigen ervaring of uit wat mij is aangereikt tijdens mijn eigen vormingsjaren. Ik werd begeleid door een monnik, die me streng maar liefdevol kon confronteren met mijn eigen blinde vlekken; ik heb zijn methode met liefde overgenomen. Omdat het werkt. Ik zeg wat ik zie gebeuren bij jou. Dat kan allemaal alleen in een veilige setting. Daarom beginnen we elke ontmoeting met een korte stilte, een moment van bewustwording. Van daaruit beginnen we dan het gesprek.

Wat ik je te bieden heb, komt uit de cisterciënzer traditie. De Cisterciënzer Orde van de Strikte Observantie – een hele mond vol, de leden van die orde zijn beter bekend als ’trappisten’ – is een kloosterorde binnen de katholieke kerk, levend volgens de Regel van Benedictus. Ik ben cisterciënzer leek, lid van de Cisterciënzergroep Sion. Binnen die groep, in Abdij Sion te Diepenveen, volgde ik een interne opleiding tot geestelijk begeleider/magister. Ik begeleidde nieuwe leden, de ‘novicen’ tien jaar lang in hun spirituele vorming. Vanuit deze ervaring help ik ook jou bij het zoeken naar de grond onder je leven.

  • Coaching

Je kunt ook kiezen voor coaching. In een coachtraject gaat het om een concrete vraag van jouw kant. Die vraagt gaat over gedrag van jezelf waar je last van hebt, maar waar je niet mee kunt stoppen. Je zit er zo aan vast, dat het lijkt alsof het echt bij je hoort. ‘Ik kan dat niet. Ik ben het niet waard. Alle anderen zijn slimmer. Ik durf nooit iets hardop te zeggen. Ik ben lelijk. Ik moet zorgen dat ik niet opval. Ik moet lief zijn.’ Of andersom natuurlijk: ‘Ik ben slimmer dan de rest. Ik moet sterk zijn. Ik mag niet instorten. Ik moet zorgen dat ze me zien. Ik moet vechten. Ik moet ijverig zijn.’ Al dat soort overtuigingen pakken ongevraagd de regie over je leven. En ergens diep in jezelf voel je wel dat er iets niet klopt, maar het lukt je niet om ermee te stoppen.

In een coachingstraject onderzoek je waar dat reactiepatroon vandaan komt én hoe je ervan af komt. We bekijken waarom je iets bent gaan doen, ooit, maar we spitten niet onnodig in het verleden. Net als bij geestelijke begeleiding gaat het bij coaching om: arriveren in het nu. Focussen op wat voorbij is heeft dan geen zin, daarmee doe je in feite alleen wat je ego wil – je ziel komt niet aan bod. Je leert zien op welke manieren je ego jouw handelen bepaalde tot nu toe en hoe je een nieuwe weg kunt inslaan.

In de coaching klinkt het geestelijke stuk ook door; het één staat niet los van het ander. Je kunt alleen door mij begeleid worden als je gelooft dat je meer bent dan een lijf met een brein. Ik werk vanuit een spiritueel besef; vanuit een geloof in een Zijn dat ons overstijgt en dat in ons is, en dat ik God noem. Het maakt niet uit hoe jij het noemt overigens, maar je hebt alleen iets aan mij als je open staat voor die niet-materiële realiteit.

Ik ben Professioneel Coach, opgeleid bij de door NOBCO geaccrediteerde Academie voor Coaching.

Voor info over de retraites
ga je gezellig naar
Heb Het Hart

 

Referenties

Referenties

Zeer tevreden over Maria. Recht op haar doel af op een aardige en kalme manier, met toch wel gezag!!

Scherp, zuiver, kalm – Ze sloot mooi aan op mijn proces en zette haar vragen in korte tijd op scherp. Inspirerend.

Maria van Mierlo is helder, authentiek, kracht en biedt veiligheid.

Maria is een sensitieve, eerlijke, ernstige én goedlachse begeleider. Werkend en levend vanuit een diep gevoelde spiritualiteit en respect voor de ander. Ze heeft geen moeite om zich zowel krachtig als kwetsbaar op te stellen. Dat maakt het veilig om ‘de diepte in te gaan’ en echt op innerlijk onderzoek te gaan.

Maria heeft een consequente focus: bouwen aan liefde, liefde tussen mensen en Gods liefde.

Maria raakt de juiste snaar, zowel qua inhoud als qua vorm. Je merkt bij haar de monastieke inspiratie: niet meer woorden en vorm dan nodig zijn om effectief en ‘zielvol’ te communiceren. – Ton Zondervan-
Samenwerken?
arrow-right arrow-down arrow-left facebook twitter linkedin cross